Włochy

Klasyczne włoskie danie składające się z przyprawionej i pieczonej tuszy wieprzowej i schabu.

Zwykle podawane w plasterkach i podawane z kanapką lub jako danie główne z innymi dodatkami. 

Uważa się, że danie pochodzi ze środkowych Włoch i od tego czasu stało się popularnym jedzeniem ulicznym w całych Włoszech i poza za granicami Włoch.

Aby przygotować Porchettę, potrzebny jest spłaszczony boczek wieprzowy,  następnie wcierany mieszanką ziół, przypraw i według uznania możemy dodać czosnku.

Schab wieprzowy umieszcza się następnie na brzuchu i mocno zwija.

Mięso jest zazwyczaj pieczone przez kilka godzin (4-5 godzin) aż skórka będzie chrupiąca, a mięso miękkie i soczyste.

Porchetta może być podawana na wiele sposobów, ale często jest krojona i podawana jako kanapka z chrupiącym chlebem i dodatkami, takimi jak rukola, pieczona czerwona papryka i ser provolone.

Może być również podawana jako danie główne obok pieczonych warzyw lub ziemniaków.

IMG_20210909_190247
IMG_20210909_190236
IMG_20210909_190444
Previous Next Play Pause
1 2 3