Leberknödel /Wątróbkowa kluska/pieróg

Austria / Niemcy

Leberknödel to tradycyjny Niemiecki i Austriacki pieróg/kluska z wątroby, bułki tartej, mleka, jajek, cebuli i przypraw.

Danie jest popularnym składnikiem wielu obfitych zup i gulaszy.

Aby zrobić Leberknödel wątroba i cebula są smażone na maśle a następnie mielone i mieszane z bułką tartą, mlekiem i jajkami aby utworzyć gładkie ciasto.

Ciasto jest następnie formowane w małe kulki i gotowane w wywarze lub osolonej wodzie aż do ugotowania.

Leberknödel jest często podawany w zupach, takich jak Gulaschsuppe (zupa gulaszowa) lub w czystym bulionie ale może być również podawany jako dodatek z kiszoną kapustą i pieczonymi mięsami.

Danie jest obfite i aromatyczne a także ma gładką konsystencję która uzupełnia bogactwo wątroby.

Leberknödel jest popularnym daniem w miesiącach zimowych w Niemczech i Austrii kiedy szczególnie cenione jest obfite jedzenie komfortowe.

soup-2730411_1920
liver-dumpling-7325802_1920
soup-5738286_1920
liver-dumpling-7334775_1920
Previous Next Play Pause
1 2 3 4