Leberknödel /Wątróbkowa kluska/pieróg
Leberknödel to tradycyjny Niemiecki i Austriacki pieróg/kluska z wątroby, bułki tartej, mleka, jajek, cebuli i przypraw.
Danie jest popularnym składnikiem wielu obfitych zup i gulaszy.
Aby zrobić Leberknödel wątroba i cebula są smażone na maśle a następnie mielone i mieszane z bułką tartą, mlekiem i jajkami aby utworzyć gładkie ciasto.
Ciasto jest następnie formowane w małe kulki i gotowane w wywarze lub osolonej wodzie aż do ugotowania.
Leberknödel jest często podawany w zupach, takich jak Gulaschsuppe (zupa gulaszowa) lub w czystym bulionie ale może być również podawany jako dodatek z kiszoną kapustą i pieczonymi mięsami.
Danie jest obfite i aromatyczne a także ma gładką konsystencję która uzupełnia bogactwo wątroby.
Leberknödel jest popularnym daniem w miesiącach zimowych w Niemczech i Austrii kiedy szczególnie cenione jest obfite jedzenie komfortowe.