Przekąski / Hiszpania

Znane także jako Pinchos to hiszpańskie przekąski które są podawane na kawałkach chleba i zwykle spięte wykałaczką lub szpikulcem. Pintxos są bardzo popularne w kraju Basków po hiszpańsku País Vasco oraz w innych regionach Hiszpanii.

Pintxos różnią się w zależności od regionu ale zazwyczaj zawierają składniki takie jak: kawałki mięsa, ryby, owoców morza, serów, warzyw i jajek.

Mogą być podawane na zimno lub na ciepło i często są podawane w barach jako przekąski.

Co ciekawe Pintxos są zazwyczaj serwowane w autonomicznych społecznościach Kraj Basków i Navarra gdzie w barach i pubach znajdują się wystawy tych przekąsek.

W regionie popularna jest tradycja Txikiteo która polega na robieniu wizyt w różnych barach i pubach aby spróbować różnych Pintxos tworząc tym samym swoistą trasę degustacyjną.

pincho-669895_1920
croquette-4953524_1920
restaurant-1094268_1920
Previous Next Play Pause
1 2 3