Składniki
500g mąki pszennej
250g miodu
150g cukru
125g masła
2 jajka
1 łyżka kakao
1 łyżka przyprawy korzennej do piernika np. cynamon, gałka muszkatołowa, kardamon, goździki
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
2-3 łyżki mleka

Przygotowanie
W garnku rozpuść masło dodaj miód i cukier a następnie podgrzewaj mieszając aż cukier się rozpuści.
Odstaw garnek z masą na bok i pozostaw do wystudzenia.
W misce wymieszaj mąkę, kakao, przyprawę korzenną, sodę oczyszczoną i proszek do pieczenia.
Do masy z masłem i miodem dodaj jajka i dokładnie wymieszaj.
Stopniowo dodawaj suchą mieszankę do masy i dokładnie mieszaj aż uzyskasz jednolite ciasto.
W razie potrzeby dodaj kilka łyżek mleka aby uzyskać bardziej plastyczne ciasto.
Ciasto podziel na dwie części, uformuj z nich kulki, owiń w folię spożywczą i wstaw do lodówki na 24 godziny.
Po upływie 24 godzin wyjmij ciasto z lodówki i rozwałkuj na grubość około 1 cm.
Wycinaj z ciasta dowolne kształty na przykład serduszka, gwiazdki, itp. i układaj je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Piecz pierniki w nagrzanym do 180°C piekarniku przez około 15-20 minut aż staną się lekko twardawe.
Wyjmij pierniki z piekarnika i pozostaw do ostygnięcia.
Smacznego.

gingerbread-4676903_1920
christmas-party-3844135_1920
gingerbread-3854468_1920
christmas-5807345_1920
gingerbreads-6866874_1920
cookies-2988139_1920
gingerbread-7664020_1920
Previous Next Play Pause
1 2 3 4 5 6 7