Potrawa / Hiszpania

To tradycyjne hiszpańskie danie z rodzaju gulaszu z owoców morza i ryb.

Popularne w regionach przybrzeżnych zwłaszcza w Katalonii, kraju Basków i w Madrycie.

Jest to smaczne aromatyczne i lekko pikantne danie w którym składniki gotowane są razem z warzywami, ziołami i przyprawami, takimi jak pomidory, cebula, papryka, czosnek, szafran, kolendra i mięta.

Zarzuela może być przygotowywana na wiele sposobów, w zależności od regionu i upodobań kulinarnych kucharza.

Najczęściej używanymi składnikami są owoce morza takie jak krewetki, ośmiornice, małże, kalmary i łosoś, ale można też dodać do niej ryby, jak na przykład doradę, pstrąga czy tuńczyka.

Składniki gotuje się zazwyczaj w bulionie rybnym a czasem również w winie,.

Danie podaje się zazwyczaj z białym winem bagietką lub kaszą.

Zarzuela to smaczne i sycące danie idealne dla miłośników kuchni śródziemnomorskiej.

fish-soup-3054627_1920
shrimp-261804_1920
seafood-dinner-3707538_1920
cacciucco-2063502_1920
seafood-2834905_1920
Previous Next Play Pause
1 2 3 4 5