Austria / Niemcy / Polska / Węgry

Gulasz z dziczyzny to danie mięsne popularne w kuchni austriackiej, niemieckiej i węgierskiej którego głównym składnikiem jest dziczyzna.

Dzięki temu że dziczyzna jest chudym mięsem potrawę przygotowuje się w specyficzny sposób aby mięso stało się miękkie i soczyste.

Kawałki dziczyzny są duszone w aromatycznym sosie na bazie czerwonego wina lub bulionu mięsnego z dodatkiem warzyw takich jak cebula, papryka, marchewka i seler.

Do przyprawienia używa się tradycyjnych przypraw takich jak gałka muszkatołowa, papryka, kminek i liść laurowy co nadaje daniu charakterystyczny wyrazisty smak.

Strączek

Gulasz z dziczyzny podaje się zazwyczaj z kluskami ziemniaczanymi może być również podawany z kaszą, pieczywem lub knedlami.

To smaczne rozgrzewające danie idealne na zimowe posiłki. 

Przepis na gulasz z dziczyzny.

goulash-6607869_1920
goulash-5033973_1920
deer-stew-2690300_1920
Previous Next Play Pause
1 2 3