Piernik toruński to rodzaj ciasta korzenno-miodowego którego historia sięga średniowiecza.

Piernik ten jest charakterystyczny dla miasta Torunia.

Tradycyjnie piernik toruński wyrabiany jest z miodu, mąki, jajek oraz mieszanek korzeniowych takich jak cynamon, anyż, goździki i kardamon.

Składniki te mieszane są razem, wałkowane i formowane w dowolnym kształcie a następnie pieczone.

Dzięki dodatkowi miodu piernik toruński ma intensywny aromat i słodki smak.

Piernik toruński jest uważany za jedno z najstarszych i najbardziej tradycyjnych ciast w Polsce.

Znany jest nie tylko ze swojego wyjątkowego smaku ale również z charakterystycznego kształtu który jest przeważnie prostokątny i pokryty lukrem.

Piernik toruński jest dostępny w wielu różnych wariantach w tym z dodatkiem orzechów, bakalii, marmolady, czekolady i innych składników. 

Przepis na piernik toruński

gingerbread-4676903_1920
christmas-party-3844135_1920
gingerbread-3854468_1920
christmas-5807345_1920
gingerbreads-6866874_1920
cookies-2988139_1920
gingerbread-7664020_1920
Previous Next Play Pause
1 2 3 4 5 6 7